Quinoa (Kinwa)
  Otváracie hodiny : Po - Pi - 10.00 - 12.00, 13.00 - 18.00, So - 09.00 - 12.00
Vitajte. Prihláste sa alebo si vytvorte konto.
  • Zavolajte

    0948 335 658

  • Dobierka

  • Kuriér

Nákupný košík
0 (ks) - 0,00€
Váš košík je prázdny!

Quinoa (Kinwa)

Quinoa (Kinwa)

ČelaďChenopodiaceae            RodChenopodium              Druh quinoa

Farmaceutické názvy:  kinwa, kinuwa

Používaná časť rastliny:  semená 

Domorodé použitie v tradičnej juhoamerickej etnomedicíne:  

  • zvyšuje pohyblivosť čriev, čím sa zrychluje spalovanie tukov a podporuje vstrebávanie výživných látok

  • predchádza vzniku žlčníkových kameňov a máha z tela vylúčiť toxíny

  • priaznivo pôsobí na rast svalovej hmoty a regeneráciu zničených tkanív

  • vitamín E je antioxidant, ktorý chráni pred volnými radikálmi

  • znižuje riziko rakoviny

  • pôsobí pozitívne v bunkových membránách, zvyšuje plodnosť a posiluje činnosť nervovej sústavy.

Popis:
Quinoa je dvoj maternicová jednoročná rastlina, dorastajúca zvyčajne výšky 1 - 2 m. Má široké, laločnaté listy usporiadané zvyčajne striedavo. Drevnatá stonka je v závislosti na odrode rozvetvená alebo jednoduchá. V závislosti na odrode  môže byť zelená, červená alebo fialová.
Kvitnúce laty vznikajú z vrcholu rastliny alebo v pazuchách listov pozdĺž stonky. Každá lata má centrálne osi, z ktorých vedľajšej osi vznikajú buď s kvetmi (amaranthiformní) alebo s terciárnymi osami, nesúcimi kvety (glomeruliformní). Zelené kvety majú jednoduché okvetia a sú obojpohlavné a samoopelivé. Plody majú priemer približne 2 mm, zafarbenie závisí od kultivaru. Obvyklé zafarbenie semien je biele, červené alebo čierne.
 
Pôvodným stanovišťom Chenopodium quinoa sú svahy juhoamerických Ánd, kde rástla divo a následne bola zaradená do pestovateľských systémov. História kultúrneho pestovanie quinoa sa datuje do obdobia pred 3000 až 4000 rokmi, hoci archeologické nálezy dokazujú jej konzumáciu pôvodnými obyvateľmi už pred 6000 - 7000 rokmi. V dobách inkskej ríše bola považovaná za posvätnú plodinu, tzv. Chisayo mama alebo "matka všetkých zŕn", prvé semená vždy patrili cisárovi. Po dobytí Peru bola Španielmi práve vďaka jej postavenie v pôvodnej kultúre zakazovaná, jej pestovanie bolo potlačené práve s ohľadom na potlačenie rituálnych obradov. Bola nahradzovaná pšenicou.
 
Význam tejto pseudoobilniny, pretože vzhľadom k botanickej klasifikácii sa o obilnine hovoriť nedá, je vo výžive andského regiónu nedoceniteľný. Vďaka vysokému obsahu bielkovín, ktorý je porovnateľný s pohánkou, a ďalej obsahu vitamínov B, (tiamín, riboflavín, pyridoxín, kyselina listová, kys. Pantoténovú), vitamínu E je dnes zaraďovaný do kategórie tzv. superfood. Vedľa toho je bohatým zdrojom Fe, Mg, Zn, K a vďaka minimálnemu obsahu lepku je vhodný pre celiakov. Ako vhodnú výživu zaradila NASA quinou do jedálnička astronautov.

 

Výživová hodnota Chenopodium quinoa  (hodnoty obsahu ve 100 g)
Energie 503 kJ (120 kCal)
Uhlovodany 21,300 g
Cukry 0,870 g
Vláknina 2,812 g
Tuky  celkem 1,920 g
Z toho nasýtené 0,231 g
mononenasýtené 0,528 g
polynenasýtené 1,078 g
Bielkovina 4,400 g
Vitamíny Stopové prvky
A (eq. luteinu, zeaxanthinu) 0,053 mg Ca 17,000 mg
Thiamin (B1) 0,107 mg Fe 1,490 mg
Riboflavin (B2) 0,111 mg Mg 64,000 mg
Niacin (B3) 0,412 mg Mn 0,631 mg
Pyridoxin (B) 0,123 mg Ph 152,000 mg
Kys. Listová (B9) 0,042 mg K 172,000 mg
Cholin 23,000 mg Na 7,000 mg
Vit. E 0,630 mg Zn 1,090 mg

Semeno obsahuje tiež vyšší podiel saponínov, zvlášť potom na povrchu, ktoré zapríčiňujú jeho horkastú chuť. Preto je nutné pred prípravou semená prepláchnuť vo vlažnej vode, aby sa saponíny odplavili.

V tejto kategórii nie sú žiadne produkty.